Tips! Hoe maak je jouw tuin goed lenteklaar?

De dagen worden langer, het zonnetje gaat meer schijnen en alles wordt weer groener. De lente komt stilaan dichterbij! Nu is ook het ideale moment om je tuin lenteklaar te maken. Weet je niet goed waar te beginnen? In deze blog som ik de belangrijkste punten op.

Bemesten

Allereerst is het ideale moment om nog even de grond te bemesten. Zo voorkom je ziektes, schimmels en ongedierte. Ook zorg je ervoor dat je tuin weer op krachten komt na de winter.

Onkruid

Heel belangrijk is het verwijderen van onkruid. Hoe sneller je dit doet, hoe minder kans de planten hebben om zich te verspreiden waardoor je minder werk achteraf hebt. De beste manier om onkruid te verwijderen is door het met de hand uit te trekken. Lukt dit niet goed? Schoffel het dan eerst wat los.

Tuinmateriaal

Kijk je tuinmateriaal een keer na en verzorg deze zodat deze het volgend seizoen weer helemaal meekunnen.

Kalken

Heb je in het najaar niet meer gekalkt? Dan doe je dit ook best nu nog. Door te kalken verhoog je de zuurtegraad waardoor de bodemstructuur verbeterd en de bodem dus luchtiger wordt.

Let op! Het is sowieso beter dit in het najaar te doen wanneer het nog nat is. Zo heeft de kalk genoeg tijd om op te lossen in de bodem.

Gazon verticuteren

Jaarlijks verticuteren zorgt ervoor dat je gras mooi blijft zonder al te veel mos en dood gras. Best maar je de dag ervoor alles goed kort en verticuteer je op een moment dat het lichtjes nat is.

Snoeien

Ook snoeien hoort tot een van de taken! Kijk per plantensoort na wanneer en hoe je plant best gesnoeid moet worden, bij elke plant is dit namelijk anders.

Tip! Maak een plan op van alle planten in je tuin en wanneer deze gesnoeid dienen te worden. Dit is even werk, maar zo heb je voor elk jaar een mooi overzicht van welke plant wanneer gesnoeid moet worden.

Schoonmaken

Maak al je tuinspullen nog een keer schoon en verwijder groene aanslag van je terras/meubelen/bloempotten/… Je hebt verschillende middeltjes waarmee je de groene aanslag gemakkelijk weghaalt zoals groene Biotex, schoonmaakazijn, …

Aankleding

Kleed je tuin en terras weer mooi aan met je tuinmeubelen, decoratie, nieuwe planten, enzovoort. Zo geniet je deze lente nog meer van je mooie tuin.

Planten

Plant voorjaarsbollen en bloemzaden om je tuin wat op te vrolijken in de komende maanden. Zo zorg je voor kleur en zal je nog meer het echte lentegevoel krijgen.

Vogels

Ben jij fan van vogeltjes in je tuin? Hang dan zeker een of meer nestkastjes op of, als je er al hebt, maak dan je oude nestkastjes schoon. Zo creëer je een heerlijke nestplaats voor de vogels en zal je binnen enkele maanden de jongen kunnen zien.

Contact
Offerte
Toonzaal
Vacatures
Catalogus