Tips! Hoe maak je jouw tuin winterklaar?

Nu de winter er stilletjes aan aankomt is het belangrijk om je tuin winterklaar te maken. Dit om ervoor te zorgen dat je tuin de winter doorkomt, en dat je niet al je plantjes kwijt bent na de winter. Maar ook help je er vele kleine dieren mee.

Gazon

Haal de gevallen bladeren van het gazon, zo voorkom je mosvorming. Maai je gras niet te kort de laatste keer (hoger dan 4cm), zo is het beter bestand tegen de kou!

Bladeren

De gevallen bladeren en ander tuinafval, kan je gebruiken als extra laag voor je plantenperken. Zo geef je voeding aan de planten en zorg je voor een extra beschermende laag tegen de kou.

Heb je niet genoeg tuinafval? Dan is het ook mogelijk om bij een tuinzaak mulch te kopen!

Bloemen

Nu is het ideale moment om al nieuwe bloembollen te planten. Zo geniet je in het voorjaar nog sneller van een mooie tuin!

√Č√©njarige planten

Deze haal je best weg, ze ogen niet mooi meer en ze overleven de winter ook niet.

Kruiden

Heb je een kruidentuin? Leuk! Wist je dat kruiden beter overleven in de winter als je hun wintertooi mooi laat zitten, knip dus de dode takjes en bladeren niet weg. Deze zorgen er namelijk voor dat de kruiden beter beschermd blijven, onder de grond zullen namelijk de wortels overwinteren en in de lente zal alles weer mooi aangroeien!

Snoeien

Een heel aantal planten worden best gesnoeid in het najaar om de planten gezond te houden. Het snoeien moet gedaan worden vóór de vorst eraan komt, anders zullen je planten beschadigd raken.

Weet je niet welke planten best in het najaar gesnoeid worden? Zoek dit dan best even op of koop een snoeikalender.

Vorst

Sommige planten kunnen absoluut niet tegen de vorst. Deze planten zet je best in een pot, die je dan weer goed inpakt met bubbeltjesfolie. Bij sommige struiken is het ook aangeraden om deze te beschermen door bijvoorbeeld gaas of jute voor te spannen of met daartussen stro.

Natuurlijk is het ook mogelijk om een serre of gesloten terrasoverkapping te plaatsen waar je planten kunnen overwinteren, zo overleven ze gegarandeerd de winter.

Heb je een lamellendak? Deze hebben een ingebouwde sensor waardoor bij vorst de lamellen een beetje opendraaien zodat deze niet aan elkaar kunnen vriezen en schade aan de lamellen vermeden wordt.

Vogels

Hang voor de vogeltjes een vogelhuisje op waar ze kunnen overnachten, ook zullen de vogeltjes hierdoor in de lente sneller hun intrek nemen in het nieuwe huisje. Had je al een vogelhuisje? Maak dit dan zeker even schoon zodat er in de lente weer nieuwe bewoners in kunnen.

Hang of leg ook zeker wat voedsel neer voor de vogels. In de winter is er namelijk veel minder voedsel te vinden en kunnen ze dus alle hulp gebruiken.

Voor eekhoorns kan je pinda’s of andere noten en zaden klaarleggen. Eventueel heb je hier speciale eekhoornvoederkastjes voor. Dit helpt niet alleen de eekhoorns, het is ook altijd leuk om deze diertjes in je tuin bezig te zien.

Ook egels kan je goed helpen in de winter. Laat bijvoorbeeld een hoop van bladeren en takken liggen, hier kunnen zijn in overwinteren. Eventueel extra voedsel leggen zal ze ook zeker helpen.

Water

Sluit altijd je buitenkraan af en haal de tuinslang weg. Zorg er ook voor dat je de gieter leegmaakt. Zo vermijd je dat het water dat hier nog instaat gaat bevriezen waardoor alles stuk kan gaan.

Terras

Een houten terras kan je best al eens reinigen en eventueel een beschermlaag geven voor de winter. Op terrastegels zou je last kunnen krijgen van groenaanslag. Dit kan je behandelen maar dit zal je meerdere keren moeten doen. Om dit te vermijden, kan je bij de aanleg van het terras ervoor zorgen dat het terras genoeg helling heeft zodat er geen water op blijft staan.

Meubilair

Dek je meubilair af met een zeil of beschermhoezen zodat het meubilair niet gaat verweren of rotten in de winter. Een terrasoverkapping biedt volledige bescherming voor je meubilair. Bekijk dus ook zeker deze optie!

Wintertuin

Maak het gezellig in je wintertuin zodat je er toch nog volop van kan genieten. Dit kan je doen door wat lampjes of een vuurkorf te zetten. Of natuurlijk door een overkapping te laten plaatsen met terrasverwarming. Zo kan je ook in de winter genieten van het buitenleven.

Begin er dus snel aan, oktober en november zijn namelijk de ideale maanden om je tuin winterklaar te maken!

Contact
Offerte
Toonzaal
Vacatures
Catalogus