De verschillen tussen een overkapping en een veranda

Twijfel je of je een overkapping of juist een leefveranda wil plaatsen? Hieronder vind je de grootste verschillen van een overkapping ten opzichte van een leefveranda terug!

Plaats

Een eerste groot verschil is dat een veranda altijd vastzit aan de gevel van je woning. Dit is bij een terrasoverkapping niet altijd nodig dus je kan zelf kiezen waar je deze in je tuin laat plaatsen. Zo kan je deze bijvoorbeeld ook plaatsen op een terras helemaal achteraan in je tuin.

Prijs

Nog een verschil zit hem in de prijs. De kosten voor een overkapping liggen vele malen lager dan voor een leefveranda. Dit komt omdat een leefveranda ook volledig geïsoleerd wordt, verwarming en elektriciteit moet aangelegd worden, enzovoort. Ook de plaatsing speelt hierin een rol. Een veranda plaatsing is een echte aanbouw en kan veel tijd in beslag nemen, zo moet het terras vaak uitgebroken worden alsook de buitenmuur, terwijl bij een terrasoverkapping de plaatsing relatief snel gaat en een terrasoverkapping heel vaak op een bestaand terras geplaatst kan worden.

Dus zoek je vooral iets om in de lente en zomer meer buitengevoel te krijgen? Dan is het misschien wel voordeliger om een overkapping te plaatsen. Bijkomend voordeel… Het geld dat je hiermee uitspaart kan je eventueel in enkele extra opties zoals een terrasverwarmer steken zodat je ook in de winter kan genieten!

Verluchting

Ook qua gevoel is er een verschil. Een overkapping met glazen schuifwanden, ook wel tuinkamer of pergola genoemd, kan je in de zomer namelijk volledig openzetten. Hierdoor kan je de overkapping goed verluchten en creëer je nog meer een open gevoel waardoor je een natuurlijkere sfeer zal krijgen.

Een leefveranda wordt echt als een extra kamer in je huis gezien, deze kan je dus niet volledig openzetten waardoor hij in de zomer soms ook té warm kan worden.

Vergunningen

Voor een leefveranda heb je vaak een vergunning nodig. Dit hoeft niet als de bestaande deuren en ramen niet uitgebroken wordt, de veranda kleiner dan 40m2 is en lager dan 4m hoog en uit minstens 75% glas bestaat. hetzelfde geldt voor het hebben van een architect. Wel heb je hier altijd verplicht een meldingsplicht. Lees hier of je voor jouw veranda een vergunning nodig hebt. Een vergunning is voor een terrasoverkapping (meestal) niet nodig, afhankelijk van je wijk, regio of gemeente mag je dit veelal vrij plaatsen of met een meldingsplicht, vergunningen zijn in dit geval eerder uitzondering behalve wanneer je groter dan 40m2 gaat. Bekijk hier of je een vergunning nodig hebt in Vlaanderen.

Tip! Vraag dit best altijd even na bij je gemeente, ook voor een overkapping, sommige gemeenten hebben strengere regels en de wetgeving verandert af en toe, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Toch nog niet helemaal zeker? Neem dan gerust contact op met ons of kom bij ons langs om alle voordelen van een terrasoverkapping te bekijken!

Contact
Offerte
Toonzaal
Vacatures
Catalogus